NÅ ER DET ALVOR

#130 - Thor Gotaas 3 | Løping, En Norgeshistorie

March 26, 2021 Hans Kristian Smedsrød Season 10 Episode 11
NÅ ER DET ALVOR
#130 - Thor Gotaas 3 | Løping, En Norgeshistorie
Show Notes

Om du hørte forrige badstue-episode med Thor kan du huske at vi snakket om løpingens verdenshistorie og brukte boka hans, Løping, En Verdenshistorie, som utgangspunkt. Vi gikk kronologisk til verks og ga oss da vi kom til midten av 1900-tallet da vi skjønte at det var så mye snacks å ta tak i der at vi kom til å svette i hjel før vi ble ferdigsnakket. 

Jeg dro tilbake til Disen, leste meg opp på noen av hans bøker om temaet, deriblant boka om Kvalheimbrødrene, og kom tilbake til badstua et par uker etterpå. Denne gangen var badstua 10 grader varmere, og vi gikk til verks i løpingens nyere historie og hvordan forskjellige trenere og personligheter har påvirket hvordan vi trener og bedriver idretten i dag. 

Hvor kommer begrepet fartslek fra? Hvem fant på konseptet med intervalltrening? Hva har New Zealand å gjøre med joggebølgen i USA på 60-70-tallet, og hvordan ble dette importert til Norge?

Noen navn so blir nevnt: Audun Boysen, Knut og Arne Kvalheim, Paavo Nurmi, Arthur Lydiard, Paavo Nurmi, Bill Bowerman, Percy Wells Cerutty, Herb Elliott, Arne Nytrø, Gösta Holmer, Emil Zatopek, Steve Prefontaine, Lars Martin Kaupang, Frank Shorter, Kenny Moore, Lasse Virén, Ingrid Kristiansen, Vebjørn Rodal, Geir Moen, Brødrene Ingebrigtsen

PATREON:
Hør hele episoden på Patreon-siden til Nå Er Det Alvor.  

Kontakt:

Support the show